Boeken

Opm. : In onderstaande lijst zijn zowel "oude" als nieuwe boeken opgenomen. Verschillende "oude" boeken zijn waarschijnlijk alleen nog via een tweedehands boekhandel of antiquariaat te verkrijgen. De leerstof in deze boeken is echter zo interessant dat het voor de zeer geinteresseerden de moeite waard is om er naar te zoeken. Kijk dus voor de beschikbaarheid naar de site van de uitgevers, zoals o.a. onderaan deze lijst is vermeld.


"Help, ik word modelvlieger !" , Bald de Boer

Referentie

Een paar jaar geleden was ik op zoek naar informatie over het bouwen van modelvliegtuigen en het vliegen met modellen. Met betrekking tot het bouwen was er genoeg informatie te vinden op internet. Maar niét wat er bij komt kijken hoe je met die dingen moet vliegen!

Toevallig ontmoette ik Bald een tijdje geleden na een vergadering. Hij gaf me toen een aantal tips waar ik voorlopig mee verder kon. Enige tijd later ben ik bij hem gaan lessen op de simulator en toen vertelde hij dat hij een boekje had geschreven met de titel “Help, ik word modelvlieger”

Het is een geweldig boekje, heel duidelijk en zeer compleet, waarbij alle facetten van het modelvliegen aan de orde komen, zowel in theorie als praktijk. Maar uiteraard met de nadruk op het vliegen zelf.

Een boekje als dit vult naar mijn mening een al heel lang bestaand “gat in de markt” op. Met name aspirant-modelvliegers, maar ook gevorderde vliegers zullen een schat aan informatie in dit boekje vinden. Tevens een ontzettend handig naslagwerkje, ook als je denkt “hoe zat dat ook alweer?”. Ik kan dit boekje dus aan iedereen aanbevelen.

 Gerard H, Deinum

 Te verkrijgen bij Hangar Kampen à € 8,95


In september 2015 publiceerde Lyricom Uitgeverij “Strontvlieg”, het opzienbarende debuut van auteur Ben Peters. Geen hoogdravende literatuur maar amusant leesvoer voor mannen. “Strontvlieg” is de eerste titel in een serie met een duidelijk format: Hardgekookt Hollands. De vlotte en begrijpelijke schrijfstijl van Ben Peters leest lekker weg. Hoofdfiguur Tom van Vleuten is een gewone jongen die doet wat anderen zouden willen doen, maar niet durven. Boordevol misdaad, techniek, geweld, seks maar vooral humor. Ontspannende en prikkelende lectuur voor volwassen mannen variërend van type Jan boerenlul tot topadvocaat. Stiekem ook leuk voor vrouwen.

Deze misdaadroman speelt zich namelijk af in de wereld van het modelvliegen. Hoofdpersoon Tom van Vleuten probeert een drievoudige liquidatie in de wietteelt op te lossen. Vreemd genoeg zou de dader zich ook wel eens onder de leden van een modelvliegclub kunnen bevinden. Van Vleuten doet zich voor als beginnend modelvlieger en komt zodoende in aanraking met wonderlijke zaken zoals bijvoorbeeld telemetrie, servo's en spinners. "Strontvlieg" is een spannend boek vol techniek, geweld, drugs, seks en vooral humor. Typisch leesvoer voor echte kerels van 18 en ouder. En laten modelvliegclubs daar nou vol mee zitten!

Samenvatting

De aan wiet verslaafde beveiligingsman Tom van Vleuten is getuige van de liquidatie op drie kopstukken uit de hennepteelt. Deze ingrijpende gebeurtenis wakkert zijn oude wens om detective te worden weer aan. Licht getraumatiseerd maar hevig geïnteresseerd gaat de sympathieke anti-held op zoek naar de toedracht. Welke verrassend genoeg wel eens in een heel andere hoek dan de wietteelt zou kunnen liggen: het wereldje van de modelbouw. Niet gehinderd door enige voorzichtigheid weet Van Vleuten in beide scenes te infiltreren. Met succes, want hij lijkt meer resultaten te boeken dan de rechercheurs Leber en Braam die Van Vleuten als verdachte zien. Tom’s gevaarlijke zoektocht naar de moordenaar is een bizar avontuur vol keihard geweld, pure pornografie en grove humor. Met een zeer onverwachte ontknoping!

Het E-book is verkrijgbaar voor slechts € 7,99 op onder andere amazon.nlkobo.com en boekenbestellen.nl .

Modelvliegen deel 1, 2 en 3 van Jan J. Melchior

De drie boeken van Jan J. Melchior

In het najaar van 2012 heeft Media Primair Modelbouw in Barneveld in de serie ‘Modelvliegen’ drie boeken uitgegeven van de bekende auteur Jan.J. Melchior. Deze veelzijdige auteur, modelbouwer en -vlieger in alle categorieën modelvliegsport, heeft zijn kennis en de ruim dertigjarige ervaring op dit gebied op een zodanige wijze op schrift gesteld dat vrijwel iedereen, van de beginner tot de ervaren modelbouwer en -vlieger, van zijn ervaring en kennis kan profiteren.

Het eerste deel, “Basisboek voor de beginnende modelvlieger”, biedt een volledig overzicht van wat er zoal komt kijken bij het vliegen met modelvliegtuigen. In achtien hoofdstukken behandelt hij in chronologische volgorde de verschillende onderwerpen die bij de modelvliegerij met motormodellen aan de orde komen. Van een oriëntatie op het onderwerp, de keuze van het model, de theoretische kennis van het vliegen, de motoren, de radiobesturing, kortom alles tot en met de eerste vlucht en de vliegveiligheid. In hoofdstuk 12 beschrijft hij de bouw van een bouwdoosmodel (Charter) van Robbe. De duidelijke tekst, voorzien van voortreffelijke foto’s van de verschillende bouwfases, geven een goed beeld van het tot stand komen van een klassiek model van een RC-motortrainer.

Het tweede deel, “Vliegen met elektromodellen”, is misschien het meest controversiële van de drie. Dat betreft dan niet het boek als zodanig maar het onderwerp, de elektronmodellen. Melchior begint bij zijn inleiding al met enige reserve over het elektromodel te vertellen. Volgens hem moet bij de verkoop van kant-en-klaar modelvliegtuigen worden verteld dat de prestaties van een elektromodel niet vergelijkbaar zijn met een model als bijvoorbeels de Charter van Robbe die was/is voorzien van een verbrandingsmotor. Vooral de jeugdige klant zonder ervaring heeft verwachtingen die mogelijk niet kunnen worden ingelost. Een teleurgestelde nieuwkomer in deze mooie hobby verliest dan snel zijn belangstelling en dat leidt tot imagoschade van de modelvliegsport en klantverlies, en daar zit niemand op te wachten.

Het bouwen van een modelvliegtuig van balsa en bespanning was een typisch winterwerkje. In de zomer kon er dan gevlogen worden.

Het derde deel, heeft als titel: “Vliegen met modelzwevers”. De kernpunten worden in zestien hoofdstukken overzichtelijk neergezet en daarmee krijgt deze tak van de modelvliegerij alle aandacht die ze verdient. Historisch is het de oudste tak van de vliegtuigmodelbouw, die voor de buitenstaander misschien wordt overschaduwd door het motorvliegen, maar Melchior weet dat tot z’n ware proporties terug te brengen. Starten en op hoogte brengen van een modelzwever is na het bouwen van een zweefmodel de tweede hindernis die moet worden overwonnen. Het kan op verschillende manieren worden gedaan en al die mogelijkheden komen stuk voor stuk aan de orde. Hulpmotor, lierstart, elastiekstart, of gewoon de handstart vanaf een heuvel o.i.d., de auteur bespreekt ze allemaal. Daarnaast vereist het vliegen met een zweefmodel een grondige meteorologische kennis en het vliegterrein. Jan Melchior weet hieraan in positieve zin op een onnavolgbare wijze een draai aan te geven. Zeker, ook hij erkent de problematiek van het modelzweven, maar weet op een gemakkelijke en begrijpbare manier uit te leggen wat de kneepjes van het vak zijn en hoe die toe te passen.

Model vliegen in theorie en praktijk”
In dit boek worden het hoe en waarom van bet gedrag van het model in de lucht onder allerlei omstandigheden uit de doeken gedaan. Waarom kan dit of dat nu wel met het ene type vliegtuig en hiet met het andere?
Op welke manieren kunnen we onze kist onder moeilijke omstandigheden toch veilig laten landen?
Dit boek is op het terrein van de RB-vliegerij zo langzamerhand al een 'klassiek' werk dat zijn nut dubbel en dwars heeft bewezen

Uitgever: Media Primair Modelbouw BV,Barneveld

“Modelvliegen met elektromotoren”
In dit boek zijn de ervaringen en beschouwingen van deskundi­gen op het gebied van elektromotoren, stroombronnen, aandrijving en modelvliegen verwerkt. Ondanks het feit dat dit boek gedateerd is bevat het waardevolle basis informatie over het onderwerp electrovliegen.

Uitgever: Helmut Bruss | Kluwer Deventer | 1978 | Nederlands | ISBN 90 201 1043 8

“Ratgeber Electroflug”

Vele vliegtuigmodelbouwers maken zich al tastend en met vallen en opstaan de kennis van het modelvliegen met elektro aandrijving eigen. In dit boek wordt uitvoerig ingegaan op alle aspecten van elektro aangedreven vliegtuigmodellen. Met dit boek is goede raad niet duur!

Elektrisch angetriebene Flugmodelle vollbringen heute Leistungen, wie sie noch vor einem Jahrzehnt niemand für möglich gehalten hat. Parkflyer, showflyer und sogar Wettbewerbsmachinen steigen senkrecht in den Himmel hinauf. Speedmodelle aller grössen erreichen Geschwindigkeiten hochkarätige Sportwagen ähnlich. und Leistungssegler schaffen es, auch ohne Thermik , stunden im himmel umher zu kreisen.
Ratgeber Elektroflug ist ein vollständig nei bearbeitetes und im zahlreiche neuerungen erweitertes kurzweilig geschriebenes Standardwerk.

UItgever: Dipl.-Ing. L. Retzenbach | Neckar-Verlag | Duits | ISBN 3-7883-4629-9

Vlegelprofielen voor de modelbouw”; oorspronkelijke titel: “Aerofoils for Aeromodellers”
De gemiddelde modelbouwer die zich aan eigen ontwerpen waagt kampt met drie problemen: profielkeuze, rofielgegevens, profiel tekenen. Dit boek biedt hiervoor oplossingen: het bevat een groot aantal beproefde profielen en geeft deze weer in cijfers en tekeningen.

Martyn Pressnell | Kluwer Deventer, 1980 | Nederlands | ISBN 90-201-1180-9

“ARF Schaummodelle”
Er bestaat inmiddels een overweldigend aanbod aan ARF modellen die deels in kunststof schuim modellen worden aangeboden. Modellen die in alle lagen van de modelvliegers, na enige aarzeling, bewondering afdwingen. Dit materiaal gebruik heeft met name bij zwevers een hoge vlucht genomen. In dit boek staan talloze tips vermeld om van de “piepschuim model” een hoogwaardig modelvliegtuig te maken.

Hinrik Schulte| FMT-Fachbuch, 2006 | Duits | ISBN 3-88180-764-0

ARF-Modelle richtig bauen
Rüdiger Götz is een bekende Duitse modelpiloot en publicist. Zijn boek richt zich vooral op modelpiloten die met ARF-modellen vliegen. Dit boek richt zich tot modelbowers die ARF modellen willen bouwen en vliegen. Naast het bouwen wordt uiteengezet hoe bijvoorbeeld een landingsgestel moet worden ingebouwd of hoe een cockpitkap bevestigd kan worden. De auteur beschrijft hoe de verschillende onderdelen en componenten veilig en betrouwbaar aangebracht en afgesteld moeten worden.

Rüdiger Götz | Neckar-Verlag | Duits

“Vliegen met R/C bestuurde zweefvliegtuigen”
Het vliegen met modelzweefvliegtuigen is een sport waar techniek en natuur met elkaar samenspelen. Het zweven is daarom een bijzondere tak van de modelvliegsport.. De auteur gaat in op de specifieke eisen die aan een (elektro)zwever worden gesteld. Naast technische informatie, onderhoud van accu’s e.d. wordt informatie gegeven over de kunst van het zweven zelf.

J.J. Melchior | De Muiderkring | Nederlands

“Modellmotoren für Flug-, Schiffs- und Automodelle”

Prof. Dr.-Ing. Peter Demuth was een begaafd technicus en enthousiast modelbouwer. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de universiteit van Karlsruhe en was als ontwikkelingsingenieur werkzaam bij de Weserflugzeigbau, Brouwn Boveri Company en Daimler-Benz en werkte aan de ontwikkeling van helikopters, turboladers en dieselmotoren. Sinds 1950 hield hij zich intensief bezig met de modelbouw. Hij was meervoudig Duits kampioen in de categorie vliegende vleugels met verbrandingsmotoren. In de internationale vakwereld gold hij als een deskundig en kritisch onderzoeker. Pether Demuth overleed in 1991.

De negende uitgave van dit boek is bewerkt door Dipl.-Ing. Jö­rg Rußow  die als ontwikkelingsingenieur heeft gewerkt bij MBB-Airbus en thans bij Daimler-Benz werkt op het gebied van de aërodynamica van personenauto’s. Jörg Rußow  is sinds 1971 modelbouwer en zet zich er vooral voor in om de prestatie metingen van Peter Demuth voor te zetten.
De techniek van modelmotoren is door de eenvoud fascinerend en het werken er mee kan tot een passie leiden. Hoewel het voor anderen een kwelling kan zijn klinkt het zingende hoogtonige uitlaatgeluid klinkt de ware liefhebber als muziek in de oren.Voor sommigen zijn het juweeltjes die je in een vitrine bewaard voor anderen zijn het de kleine krachtpatsers die hun modellen, vaak met grote snelheid, voorbewegen. Voor hen is het belangrijk om over een stuk fundamentele kennis te beschikken waarmee zij hun krachtbronnen optimaal kunnen inzetten en “tunen”.
Helaas vindt de modelbouwer in bouwbeschrijvingen en handleidingen wel praktische aanwijzingen over het gebruik van motoren, doch niet of nauwelijks achtergrondinformatie over de werking of over prestatiekarakteristieken.

Er bestaan weinig boeken die als een standaard werk over de techniek, de bouw en het meten van prestaties aangemerkt kunnen worden. Dit driehonderd pagina’s dikke boek behoort ongetwijfeld tot deze zeldzame categorie. Het eerste hoofdstuk beschrijft de ontwikkeling van modelmotoren vanaf het begin van deze eeuw tot aan de stand van de techniek van vandaag. De werking van de verschillende motor typen worden vervolgens beschreven, gevolgd door een lang hoofdstuk met een uitleg over de werking en constructie van alle onderdelen. Leuk is ook om te lezen dat de nu alom toegepaste gloeiplug ontsteking in de veertiger jaren eigenlijk bij toeval door Ray Arden is ontdekt en dat men tot op heden het ontstekingsproces nog steeds niet wetenschappelijk kan verklaren. In hoofdstuk 4 wordt het beïnvloeden en meten van de prestatie parameters, die een van de kenmerken van het werk van Peter Demuth zijn, nader uiteen gezet.

In hoofdstuk 5 worden alle randvoorzieningen, zoals brandstoftank, spinner, propeller, schroeven, koelvoorzieningen, geluiddempers, etc. beschreven met zijn specifieke eigenschappen en de invloed hiervan op de uiteindelijke prestaties van het geheel. Hierna volgt een hoofdstuk over brandstof en de eigenschappen van brandstoffen en smeermiddelen.

Geluid (lawaai) is een belangrijk aspect geweest bij de latere ontwikkeling van modelmotoren en daarom wordt uitvoerig stilgestaan bij dit fenomeen en de methoden om dit te meten en te verminderen. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de praktijk.

Het boek “Modellmotoren für Flug-, Schiffs- und Automodelle” is een ware “fundgrube” voor modelbouwers die zich serieus met modelmotoren bezig houden. Zeer waardevol zijn de resultaten van metingen die Peter Demuth aan deze motoren heeft uitgevoerd. Het is een boek van hoog niveau en  een degelijke kwaliteit en mag eigenlijk in de boekenkast van de serieuze modelbouwer niet  missen. De vele foto’s, (doorsnede)tekeningen, diagrammen en tabellen bevestigen de fundamentele, grondige en uiterst deskundige wijze waarop Peter Demuth met zijn hobby bezig is geweest. Het is te hopen dat zijn opvolger dit werk op hetzelfde niveau kan voortzetten.

Het boek is helaas alleen in de Duitse taal beschikbaar, maar de tekst is van een zodanige technische helderheid dat het voor iemand die deze taal maar enigszins beheerst zeer goed te begrijpen is vooral omdat het illustratiemateriaal toch zijn eigen internationale taal spreekt.

Es gibt wenige Bücher, die als Standardwerke über die Technik im Modellbaubereich bezeichnet werden können. Das vorliegende gehört mit Sicherheit zu dieser seltenen Kategorie. Seitseinem Erscheinen im Jahr 1967 hat es unzähligen Modellbauern und Herstellern von Modellmotoren als NachscWagewerk gedient, da die Thematik von Prof. Dr.-Ing. PeterDemuth in recht umfassender Weise abgehandelt worden ist. In den Jahren seit der letzten Überarbeitung des Buchs ist die Entwicklung nicht stehen geblieben. Neue Motoren sind auf den Markt gekommen und auch die Zubehörteile, insbesondere auf dem Modellflugsektor, sind weiterentwickelt worden. Leider konnte er das alles nicht mehr mit­erleben.

Die Technik der Modellmotoren ist faszinierend und die Beschäftigung damit kann zur Lei­denschaft werden. Der singende Auspuffton der hochtourigen Kleinstmotoren in Flug-, Schiffs- oder Automodellen ist Musik für das Ohr eines motorbegeisterten Modellbauers.

Aber nicht immer findet der Bastler in der Bauanleitung zu einem Modell alle Fragen beantwortet, die der Einbau und Betrieb eines Modellmotors aufwirft. Ebenso sucht der Modellbauer, der Rekorde aufstellen will, eine fundierte Anleitung zur Verbesserung und Leistungsanhebung seines Motors.

Auch der Student oder Techniker, der sich mit der Konstruktion von Modellmotoren befasst, findet in diesem Buch sicher manche Anregung und vieIe Erfahrungswerte. Für diese Interessenten wurde das Buch geschrieben und durch eine Sammlung von Leistungskurven und Kurzbeschreibungen einiger Modellmotoren ergänzt.

Prof. Dr.-Ing. Peter Dehmuth, bewerkt door Jörg Rußow. | Neckar-Verlag | Duits |
ISBN 3-7883-3115-1.

“Selbstbau von Brushless-Ausenlaufer-Motoren praxisnah erklart”+DVD

Dit boek geeft een uitstekende voorlichting over de werking en het zelf bouwen van buitenlopers, de z.g.n. LRK-motoren. Met een DVD wordt nogmaals didelijk gemaakt hoe men zelf ook deze motoren kan bouwen uit motoren van CD spelers.

Eines Tages begann der Autor, sich mit dem Selbstbau von Brushlessmotoren auseinander zu setzen, nicht ahnend, dass sich daras ein eigenständiges Hobby entwickeln würde. Seine im Laf der Zeit erworbene Erfahrungen gibt er nun im vorliegenden Buch weiter. Dabei ist es ihm gelungen, ohne viel theoretischen Ballast eine Einführung in den Selbstbau von BL-Aussenläufern zu erstellen. Einmal mit dem BL-Selbstbauvirus infiziert, werden auch Sie kaum mehr davon loskommen! Diesem Buch lisgt auch eine 15-minutigen DVD "Vom CD-Laufwerk zum Brushlessmotor" bei.

Heinrich Hilgers | Neckar-Verlag | Duits | ISBN 3-7883-0683-1

“Das Segelflugmodell”, Delen 1, 2 en 3

De drie delen geven een overzicht van alle zaken die bij modelzweefvliegtuigen van belang zijn.Het is het meest complete overzicht op dit gebied van de modelvliegerij met zweefvliegtuigen en is een aanrader voor iedereen die zich in deze materie wenst te verdiepen.

Teil 1
In diesem Standaardwerk für die Auslegung von Segelflugmodellen geht's ans Eingemachte: Wie groß muss dat Leitwerk sein? Was hat es mit der Richtungsstabilität auf sich und wie berechnet man den Schwerkunkt richtig? Nur drei Fragen, audf die dieses Buch erschöpfende Antwort ginbt. Dieses Buch ist in 12 Kapitel gegliedert und schliesst miet einer 140 Profile umfassenden Sammlung mit Koordinaten ab.

Teil 2
Das Anliegen de Autors in Band 2 ist es, den Modelflieger in verständlicher Form möglichst umfassend über das Wissensgebiet zu informieren. Bemerkenswert an Band 2 ist der breite Raum, den der Autor dem heiklen Kapitel mder Statik widmet. Er bietet Berechnungsgrundlagen für Holme an und überprüft die Theorie in Bruchtests. Im Anhang: eine Profielsammlung aus den Familien NACA 63A und NCEP.

Teil 3
Im 3. Band seiner Trilogie beschäftigt sich Franz Perseke weiter mit der aerodynamischen Optimierung nd Modellaulegng. Im Vordergrund steht hier das Hochleistungsmodell unter Einbeziehung der Profieloptimierung. Vor- und Nachteile verschiedener Flachengeometrien sind ebenso erlätert wie eine Methode zur Bestimmung van Höhenleiterkhebel ind Seitenleitwerksfläche.

Frans Perseke | Neckar-Verlag | Duits | ISBN 3-7883-1154-1 | ISBN 3-7883-1160-6 | ISBN 3-7883-0197-X

“Holzbauweisen im Flugmodellbau”
De bouw van modelvliegtigen in hout is zo oud als de hobby zelf. Ook bij de thans beschikbare ARF modellen is te zien dat hout constructies, heel modern gefabriceerd nog steeds van betekenis zijn. Deze ontwikkeling geeft aan dat dit natuurproduct  nog steeds van betekenis is.

Rudiger Gotz | Neckar-Verlag | Duits | ISBN 3-7883-2135-0

“Kunstflug mit RC-Modellen”
In dit boekwerk heeft de auteur zijn dertig jarige ervaring op het gebied van de radiografisch bestuurde modelvliegtuigen  in de klassen F3A, F3A-X, TOC en EAC beschreven. Nieuw zijn de ervaringen met de elektro aangedreven modellen.

Peter Wessels | Neckar-Verlag | 2006 | Duits | ISBN 10: 3-7883-0693-9

“Motorkunsflug mit RC-modellen”
In dit boek worden de grondbeginselen van kunstvlucht figuren met meer dan 130 figuren uiteengezet. Op aanschouwelijke wijze wordt getoond hoe kunstvlucht figuren met de erbij behorende knuppel handelingen moeten/kunnen worden gevlogen.

Lothar Beyer | FMT Fachbuch | 2006 | Duits | ISBN 3-88180-758-6

Terug index .....

Home .....contact | © 2016