Tiger Moth van Dymond

Eén van de nog vliegende exemplaren van de Tiger Moth.

De De Havilland Tiger Moth is een tweedekker, ontworpen in dejaren dertig door de Havilland. Het toestel is gebruikt door o.a. de Royal Air Force als lesvliegtuig. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er meer dan 7000 Tiger Moths gebouwd; 4005 Tiger Moth II’s voor de RAF, waarvan ruim de helft werd gebouwd door deMorris Motor Company 151 stuks zijn gebouwd inNoorwege, Zweden en Portugal, en 2949 stuks werden gebouwd in andere landen van het BritseGemenebest. Canada leverde 200 Tiger Moths aan de USAAF; zij kregen typenummer PT-24.

Het prototype was afgeleid van de De Havilland Gipsy Moth (DH.60). Er zat een de Havilland Gipsy III 120 pk motor in. De eerste vlucht was op26 oktober 1931 De RAF bestelde 35 Tiger Moths type I; zij kregen typenummer DH.60T. Er werd een vervolgorder geplaatst voor 50 toestellen met een de Havilland Gipsy Major I motor (130 pk); het typenummer daarvan werd DH.82A Tiger Moth II. De Tiger Moth werd in gebruik genomen op de RAF vliegschool in februari1932. Bij het begin van deTweede Wereldoorlog had de RAF 500 exemplaren. Er werden grote aantallen uit de burgerluchtvaart gerequireerd om aan de behoefte aan lesvliegtuigen te voldoen.

Bij het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er nog ongeveer 8700 vliegwaardige kisten en er zijn momenteel over de hele wereld nog ongeveer 250 stuks vliegend. In Nederland is de “Moth” in de jaren na de oorlog, zowel bij de Rijksluchtvaartschool als de militaire vliegopleiding gebruikt als lesvliegtuig voor de basistraining. Het bleef in gebruik tot in de vijftiger jaren en vele werden daarna gebruikt als burgervliegtuig.

Het model, de “Tiger Moth III” van Dymond is een eenvoudig en klein ARF-electro model van deze legendarische kist met een spanwijdte van 900 mm. Het wordt o.a. geleverd door Gustav Staufenbiel GmbH te Hamburg ; www.modellhobby.de ; e-mail : info@modellhobby.de .

Het kleine model van de Tiger Moth van Dymond.

contact | © 2016